Адреса: Житомир, пров. Скорульського 3

Телефон: (063) 460 06 06


Адреса: Житомир, пров. Скорульського 3

Телефон: (063) 460 06 06

E-mail: moc.liamg%40tz.aitapoetso


Дитина + остеопат = дружба

Дитина + остеопат = дружба

Остеопатія у педіатрії

Проблеми здоров'я дітей та підлітків з кожним роком ставлять дедалі більше питань перед лікарями, батьками, освітянами. Багато дітей відчувають труднощі у навчанні, вони відзначаються порушенням пам'яті, уваги, мислення, що призводить до нездатності опанувати звичайні освітні програми. У більшості дітей виявляються порушення постави, затримка розвитку мовлення та навичок письма, зростає кількість алергодерматозів, вегетативних розладів, енурезів, відзначається чітка, але негруба неврологічна симптоматика – мінімальна дисфункція мозку.

Остеопатичний метод лікування давно завоював довіру та визнання у педіатричній практиці завдяки своїй високій ефективності, стійким позитивним результатам лікування та безпеки (у руках професіоналів). Перші наукові дослідження у цій галузі були проведені лікарем остеопатії Віолою Фрайман. У своїй роботі вона досліджувала 1200 новонароджених дітей та описала найчастіші ушкодження.

Найсерйозніше дослідження проводилися у наших сусідів, в Росії, на кафедрі відновлювальної та мануальної медицини Владивостоцького державного медичного університету та в Інституті вертеброневрології та мануальної медицини під керівництвом професора А.Ф. Бєляєва. З 1999 по 2007 роки було обстежено понад 17000 дітей віком від 1-5 днів до 1 року, з них у 95% були виявлені дисфункції ЦНС, хребта, кісток черепа, твердої мозкової оболонки, крижів, кісток тазу, порушення м'язового тонусу, мармуровість шкірних покривів. Дані порушення автори пов'язують із ускладненим перебігом вагітності та пологів.

Найбільш часто  клінічний синдромом зустрічався у післяпологовому періоді,  був синдромом підвищеної нейрорефлекторної збудливості, що виявлявся занепокоєнням дитини без видимих ​​причин, плачем, криком ночами, нетривалими міоклонічними посмикуваннями, розлитими дрібними гіперкінезами підборіддя і ручок, млявим смоктанням. на спині (асиметрія правої та лівої половин тулуба), кривошиї, короткої шиї.

Таким чином, профілактика пологових пошкоджень повинна включати комплекс заходів щодо виявлення та лікування інфекційних захворювань, гормональних порушень, а також остеопатичну корекцію та починатися ще до зачаття дитини, продовжуватись на протязі всієї вагітності та, в ідеалі, під час пологів.

Остеопатичне обстеження необхідно проводити ВСІМ новонародженим дітям, а у разі виявлення навіть мінімальних родових ушкоджень лікування починати якомога раніше!

Остеопатія добре зарекомендувала себе в педіатрії в лікуванні таких захворювань, як затримка психомоторного розвитку, аутизм, при синдромі гіперактивності та нестачі уваги, підвищеному внутрішньочерепному тиску, тиках та інших неврозоподібних станах, енурезі, порушенні зору (астигматизмі), косоокії. , сколіоз, порушення прикусу, головні болі, зниження апетиту і т.д. Особливо хочеться відзначити можливість остеопатії покращити якість життя дітей із дитячим церебральним паралічем (ДЦП).

Клінічно у 98% дітей, які отримували остеопатичне лікування, відзначається суттєве покращення емоційного тонусу, сну, зниження занепокоєння, відновлення функції черепно-мозкових нервів та балансу вегетативної нервової системи. Зменшується м'язовий дисбаланс, збільшується обсяг рухів, зникають патологічні рефлекси, покращуються та відновлюються випрямлювальні реакції та хапальні функції кисті.

Динамічне спостереження дітей, яким проводилося остеопатичне лікування, свідчить про стійкий терапевтичний ефект. До 30% цих дітей випереджає в руховому та психомовному розвитку своїх однолітків. У них немає грубих порушень постави, соматичних розладів, діти рідше хворіють.

Остеопатична корекція новонароджених дітей, що застосовується в перший рік життя дитини, є одночасно і профілактичним і лікувальним засобом при перинатальній патології центральної нервової системи. Остеопатичний метод показав свою значущість, актуальність та необхідність у комплексному відновлювальному лікуванні, а також необхідності його ширшого впровадження.