Адреса: Житомир, пров. Скорульського 3

Телефон: (063) 460 06 06


Адреса: Житомир, пров. Скорульського 3

Телефон: (063) 460 06 06

E-mail: moc.liamg%40tz.aitapoetso


Міжхребцева грижа диска та зуби

Міжхребцева грижа диска та зуби

«Міжхребцева грижа диска та зуби» - коментар остеопата клініки Alfa.

Французькі лікарі провели дослідження та з'ясували, що у 95% людей, які в дитинстві носили брекети, через 20 років з'являється грижа хребта. Чому так відбувається? І як бути тепер тим, кому потрібне ортодонтичне лікування?

Звичайно, це не означає, що всі, хто носив або збирається носити брекет-системи, обов'язково матимуть проблеми з хребтом. Але це тривожний сигнал про те, що існує сильний зв'язок між ортодонтичним лікуванням та захворюваннями хребта.

Під появою такого типу ускладнень не мають на увазі помилки ортодонтів або неправильність лікування при постановці брекети. Понад те, французькі медики пішли далі, вони почали аналізувати і стан інших людей, які відвідують стоматологічні кабінети. Виявилося, що деяких пацієнтів після встановлення зубних протезів починали турбувати головний біль, шум у вухах, запаморочення, порушення рівноваги, підвищення тиску, асиметрії обличчя і навіть депресії.

Більшість людей сприймають організм людини як набір різних органів та систем. І, відповідно, лікують те, що турбує зараз. Наприклад, з головним болем людина йде до невролога, із серцевим – до кардіолога, із зубного – до стоматолога. Зараз у всьому світі, і в нас у тому числі намітилася інша тенденція – сприймати людину як єдине ціле. У нашому складному організмі все взаємопов'язано, і якщо болить щось одне, то треба шукати збій у всій величезній системі. І дослідження французьких медиків – яскравий тому приклад.

Як виявилося, більшість пацієнтів мали проблеми з будовою черепа, а точніше — зі зміщенням деяких кісток. В цьому випадку будь-яка дія на зуби і щелепи лише посилює проблему, якраз і викликаючи всі ті хворобливі відчуття. Наразі вже доведено, що якщо заблоковано скроневу кістку, то будь-яка маніпуляція на верхній щелепі матиме негативні наслідки — аж до отиту. А якщо підлітку зі зміщенням черепних кісток поставити брекети, через деякий час у нього може з'явитися сколіоз.

У нашій практиці всі пацієнти, які мають встановлені брекети хоч на одну або на обидві щелепи, пред'являли скарги на болі в області хребта. І дійсно, у більшості з них після виконаної МР-томографії були знайдені грижі міжхребцевих дисків, а у підлітків сколіотичні порушення.

Дані спостереження не означають, що тепер потрібно відмовитися від послуг стоматолога, просто перед лікуванням зубів, особливо тривалим і складним, необхідно відвідати остеопата. У нас у країні лише починає зароджуватися практика та культура остеопатії, у європейських країнах вона існує вже досить довго. Для них вважається нормою регулярне відвідування такого лікаря, а також сумісне лікування пацієнтів. Наприклад, тандем остеопат-стоматолог відомий майже 30 років. Звичайно ж, відвідування остеопата мають рекомендаційний характер, але є й особливі категорії, яким слід відвідати остеопата обов'язково. Це люди зі спадковими захворюваннями, ті, хто народився ніжками вперед і внаслідок складних пологів. У дорослих проблеми можуть бути різного походження, у дітей та підлітків, переважно, вроджені.

Для профілактики буває достатньо одного-двох сеансів. Для вирішення існуючих проблем слід пройти цілий курс процедур.

Тож не варто боятися стоматологів, потрібно просто грамотно і розумно підходити до лікування зубів.